SarawakPay: Cara Membuat Pendaftaran Akaun

SarawakPay- Pada masa kini, pembayaran secara cashless merupakan satu jenis pembayaran yang sangat terkenal sama ada dalam negara mahupun luar negara.

SarawakPay

Ini kerana, dengan adanya sistem pembayaran cashless ini, ia sangat memudahkan kita untuk berbelanja di mana-mana sahaja tanpa perlu membawa wang yang banyak. Justeru itu,ia merupakan salah satu instrumen yang sangat penting pada masa kini kerana kita tidak perlu bawa wang tunai yang banyak. Ada bermacam instrumen pembayaran Cashless yang boleh di gunakan dan salah satunnya ialah SarawakPay.

Apa Maksud SarawakPay Dan Cara Mendaftar Akaun

Apa yang di maksudkan dengan SarawakPay? Ia adalah satu aplikasi e-wallet popular di kalangan rakyat Sarawak yang digunakan untuk berbelanja. Ianya, mula beroperasi pada November 2017. Fungsinya sama seperti e-wallet yang lain. Untuk menggunakanya anda perlu membuat pendaftaran akaun terlebih dahulu. Caranya adalah seperti berikut:

SarawakPay

Bagi anda yang belum mempunyai akaun atau baru pertama kali hendak menggunakanya, anda boleh memuat turunnya di Google Play atau App Store. Di telefon pintar anda. Selepas anda sudah memuat turun aplikasi e-wallet SarawakPay. Selepas itu, anda boleh mula membuat pendaftaran akaun. Untuk membuat pendaftaran caranya adalah seperti berikut: 

  1. Muat turun aplikasi SarawakPay melalui aplikasi  Google Play atau App Store.
  2. Pilih kewarganegaraan anda.
  3. Isikan butiran maklumat anda.
  4. Isikan butiran peribadi.
  5. Tangkap dan upload gambar MyKad anda.

Baca Juga: Moratorium PKP 3.0- Kategori Dan Jenis Bantuan Yang Layak Di Terima

  1. Tangkap dan masukkan gambar selfie anda.
  2. Masukkan nombor TAC yang diterima.
  3. Daftarkan pin pembayaran 6 digit yang baru. Patikan pin yang anda mudah ingat keran nombor PIN ini diperlukan untuk proses pembayaran Sarawak Pay nanti.
  4. Selesai. Pendaftaran berjaya!

Leave a Comment