Moratorium terkini pkp 3.0 : Info Moratorium Automatik Bank Pemerkasa Plus B20, M40, T20

Moratorium terkini pkp 3.0 : Golongan peminjam seperti individu yang kehilangan pekerjaan B40, M40 dan T20, penerima BSH atau BPR, perniagaan mikro dan PKS dalam sektor yang tidak dibenarkan untuk beroperasi akibat PKP juga boleh memilih untuk mendapat moratorium automatik selama tiga bulan atau pengurangan bayaran balik ansuran sebanyak 50 peratus selama enam bulan,” katanya menerusi hantaran di laman Facebooknya pada Khamis.

Pakej Stimulus PEMERKASA PLUS bernilai RM40 billion ini adalah untuk meransang ekonomi dan memberi bantuan meringankan beban rakyat Malaysia yang terpaksa menghadapi Total Lockdown bermula 1 Jun 2021 hingga 14 Jun 2021.

Moratorium Bank

Maksud Moratorium adalah kebenaran untuk menangguhkan hutang pembayaran untuk tempoh tertentu.

Bermatlamatkan “Meneruskan Agenda Prihatin Rakyat”, Pakej PEMERKASA PLUS ini menawarkan Bantuan Pinjaman Bank Bersasar (Opt In).

Antara kategori bantuan :

  • Moratorim pinjaman selama 3 bulan
  • Pengurangan bayaran ansuran sebanyak 50% selama 6 bulan

Kategori Kelayakan Moratorium Automatik PEMERKASA Plus +

Kategori 1 : Hilang Pekerjaan, B40 & M40 yang layak BSH (Bantuan Sara Hidup) atau BPR (Bantuan Prihatin Rakyat)

Jenis Bantuan Moratorium Bank :

  • Moratorium 3 bulan, Atau
  • Pengurangan bayaran ansuran sebanyak 50% selama 6 bulan
  • Moratorium automatik pemerkasa plus bank

Kategori 2 : Pendapatan Isi Rumah Berkurang (Gaji, elaun & komisen)

Jenis Bantuan Moratorium Bank :

Pengurangan ansuran bulanan selaras dengan pendapatan yang berkurangan.
jenis bantuan moratorium bank

Cara Mohon Moratorium Automatik Bank

Untuk permohonan moratorium PKP 3.0 ini, anda perlu hubungi bank anda masing-masing untuk ketahui proses permohonan yang lebih lanjut.

Di bawah adalah senarai link permohonan bagi setiap bank di Malaysia, klik link tersebut dan isi borang permohonan moratorium secara online :

Setiap bank telah menawarkan pakej bantuan moratorium bagi mengurangkan beban perbelanjaan & pinjaman akibat daripada wabak ini.

Moratorium M40 juga turut disediakan jika anda perlukan bantuan pakej ini.

FAQ Soalan Lazim

Siapa yang layak mohon moratorium bank untuk PEMERKASA Plus?
Peminjam B40, M40 & T20 serta penerima BSH atau BPR layak mendapat moratorium.

Bagaimanakah cara untuk mohon moratorium?
Untuk permohonan, peminjam perlu rujuk ke bank masing-masing. Sila rujuk website ini untuk dapatkan borang.

Berapakah tempoh moratorium automatik ini?

Dalam PEMERKASA Plus +, anda akan dapat bantuan moratorium automatik ini selama 3 bulan.

Maklumat Tambahan

Jika anda perlukan info yang lebih lanjut mengenai moratorium terkini, anda boleh layari https://www.bnm.gov.my/o/covid-19/ atau hunbungi bank masing-masing.

Kesimpulan

Jika anda menghadapi pengurangan pendapatan, tidak kira anda M40 atau T20, anda juga layak untuk menerima pengurangan ansuran bulanan,” katanya.

2 thoughts on “Moratorium terkini pkp 3.0 : Info Moratorium Automatik Bank Pemerkasa Plus B20, M40, T20”

  1. Buang saja moratorium kamu tu ke crematorium!!! Org nak isinar n ilestari dilanjutkan! Bukan nak moratorium la itu la ini la byk drama n propa sgt! Memanglah negara kita ni sbenarnya berhutang sampai angka triliun yg dirahsiakan gov ( sumber luar negara ) TP DUIT DLM KWSP TU KAN DUIT TITIK PELUH RAKYAT! Ambil balik lah DIVIDEN TAHUNAN yg kwsp dah bg tu takpe asalkn duit kami kat dlm tu boleh kami gunakan time2 kekeringan ni! Huh!

    Reply

Leave a Comment