Kerajaan perlu cari usaha lain untuk bantu rakyat selain KWSP – Pakar ekonomi

KWSP: Pakar ekonomi Universiti Sunway Dr Yeah Kim Leng berkata kerajaan harus melihat cara alternatif untuk membantu orang yang memerlukan.

“Kemungkinan besar sebahagian daripada mereka akan kehabisan simpanan KWSP mereka.”

“Mengenai bantuan dan KWSP, semakin lama kita menunggu, semakin tinggi kemungkinan lebih banyak perniagaan akan ditutup, menyebabkan lebih ramai orang menganggur.

“Jika itu berlaku, ekonomi boleh rosak secara kekal.”

Ketua Pegawai Eksekutif KWSP Amir Hamzah Azizan berkata baru-baru ini bahawa 6.3 juta orang, atau 42% daripada semua pencarum, mempunyai kurang daripada RM10,000 dalam Akaun 1 mereka untuk persaraan, manakala 9.3 juta mempunyai kurang daripada RM10,000 dalam Akaun 2.

Pengeluaran daripada Akaun 2 boleh dibuat untuk membeli rumah dan membiayai pendidikan anak-anak.

Amir Hamzah berkata 6.49 juta penyumbang yang menggunakan inisiatif i-Sinar kebanyakannya dalam kumpulan M40 dan B40 rendah.

Untuk dapat menjalani gaya hidup asas selepas bersara, seseorang itu perlu mempunyai sekurang-kurangnya RM240,000 dalam simpanan KWSP.

Pengarah Pengurusan Finwealth Felix Neoh berkata hanya mereka yang tiada pilihan perlu beralih kepada skim pengeluaran i-Citra.

“Orang ramai mesti sedar bahawa simpanan KWSP adalah untuk persaraan. Lebih banyak anda mengeluarkannya, lebih rendah simpanan yang anda tinggalkan untuk persaraan anda.

“Jika sesiapa membuat pengeluaran, dia sepatutnya mempunyai rancangan untuk menambahnya apabila pendapatannya kembali normal.”
Neoh juga mengingatkan agar tidak mengeluarkan wang daripada simpanan KWSP untuk tujuan pelaburan.

“Tiada jaminan bahawa seseorang akan mendapat keuntungan daripada sebarang pelaburan.”

Beliau berkata seseorang boleh yakin bahawa dia akan memperoleh pulangan tahunan minimum jika dia menyimpan wangnya dalam akaun KWSPnya.

Maklumat Lanjut

Bagi maklumat lanjut, sila layari laman web kerajaan yang sahih di sini.

Dalam pada itu, rakyat Malaysia amat memerlukan inisiatif di waktu pandemik ini. Diharapkan rakyat Malaysia mendapatkan semua informasi tentang bantuan kerajaan yang layak diterima. Jangan lupa untuk beritahu rakan-rakan dan keluarga anda supaya semua boleh menerima bantuan yang telah disediakan kerajaan.

Layari CikguZul bagi maklumat-maklumat terkini berkaitan bantuan kerajaan dan isu semasa.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAPP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Leave a Comment