Ini sebab kenapa anda tidak boleh bergantung kepada pengeluaran KWSP setiap kali bencana berlaku

Tidak boleh bergantung kepada pengeluaran KWSP setiap kali bencana

Tiada peruntukan dalam akta yang membenarkan pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk bencana alam, menurut KWSP.

—> SIla baca juga [INFO] Senarai Bantuan Kerajaan Bulan Januari 2022

Intipati Kenyataan

Memandangkan banjir melanda beberapa bahagian negara secara tidak dijangka sejak bulan lalu, ramai yang menangis meminta pertolongan, terutamanya dari segi kewangan. Hanya beberapa minggu lalu, Perdana Menteri Ismail Sabri telah mengumumkan bahawa mereka tidak bercadang untuk melaksanakan satu lagi pengeluaran I-Citra.

Pengumuman itu telah menerima tindak balas yang agak besar daripada orang ramai, tetapi inilah sebabnya mengapa tidak dapat mengeluarkan lebih banyak wang sebenarnya boleh memberi manfaat kepada rakyat.

Menurut Prof Madya Dr Ahmed Razman Abdul Latiff, Naib Presiden Movement For Monetary Justice Malaysia berkata bahawa lebih banyak pengeluaran daripada KWSP hanya akan membawa kepada simpanan yang lebih kecil kerana kita menghampiri usia persaraan.

Secara purata, kita hidup sehingga umur 75 tahun dan jika kita menganggap umur 55 tahun sebagai umur persaraan, ini bermakna kita mempunyai 20 tahun lagi untuk hidup sebagai pesara.

Isu satu lagi kitaran pengeluaran RM10,000 melalui i-Citra baru-baru ini kembali diperkatakan berikutan bencana banjir yang melanda negara kita. Bagaimanapun, Dr Ahmed juga berkata tidak semua pencarum KWSP mampu mengeluarkan sejumlah RM10,000 lagi kerana kira-kira 6.1 juta daripada mereka tidak mempunyai jumlah itu dalam simpanan persaraan mereka.

Pada masa ini, Perdana Menteri kita enggan memberi penerangan mengenai satu lagi pengeluaran i-Citra kerana kerajaan telah memperuntukkan bantuan kewangan untuk membantu mangsa banjir di seluruh negara. Inilah yang termasuk bantuan kerajaan,

  • RM1,000 untuk setiap isi rumah yang terjejas.
  • Baucar RM500 kepada setiap keluarga terjejas untuk pembelian peranti elektrik.
  • Baucar tunai RM1,000 untuk membaiki kereta yang terjejas banjir.
  • Wang tunai RM5,000 untuk membaiki rumah yang rosak yang dianggap tidak serius.

Sebaliknya, kerajaan juga akan membelanjakan RM15,000 bagi setiap rumah yang mengalami kerosakan teruk semasa banjir. Dalam pada itu, wang tunai berjumlah RM2,500 juga akan diberikan untuk membeli barangan keperluan, bergantung kepada keperluan dan kesesuaian mangsa.

–> Sila baca juga Bantuan Elaun Mencari Pekerjaan Bagi Lepasan dan Penganggur RM400 – RM600

Maklumat Lanjut

Bagi maklumat lanjut, sila layari laman web BKM yang sahih di sini.

Dalam pada itu, rakyat Malaysia amat memerlukan inisiatif di waktu pandemik ini. Diharapkan rakyat Malaysia mendapatkan semua informasi tentang kerajaan yang layak diterima. Jangan lupa untuk beritahu rakan-rakan dan keluarga anda supaya semua boleh menerima bantuan yang telah disediakan kerajaan.

Layari CikguZul bagi maklumat-maklumat terkini berkaitan bantuan kerajaan dan isu semasa.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAPP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Leave a Comment