Permohonan guru: Pengambilan Khas Guru Secara One-off 2021

permohonan guru 2

Permohonan guru- Pada hari ini, kementerian pendidikan Malaysia ada mengumumkan untuk membuat pengambilan khas guru secara one off. Pengambilan Permohonan Guru Secara Besar-Besaran Bagi Mengatasi Masalah Kekurangan Guru Pada sidang media tadi, , pihak Kementerian Pendidikan akan mengambil seramai 18,702 pegawai pendidikan gred DG41 secara ‘one off‘ bagi mengatasi masalah kekurangan guru terutamanya membabitkan beberapa buah negeri … Read more

Moratorium PKP 3.0- Kategori Dan Jenis Bantuan Yang Layak Di Terima

Moratorium PKP 3.0

Moratorium PKP 3.0- Apabila kerajaan mengumumkan pakej bantuan PEMERKASA, ia merupakan salah satu pakej bantuan yang menggembirakan seluruh rakyat Malaysia. Ini kerana, dengan bantuan PEMERKASA yang kerajaan yang telah umumkan, ia secara tidak langsung dapat membantu dalam meringankan beban mereka yang terkesan sewaktu penularan wabak Covid-19. Salah satu bantuan yang di tawarkan dalam pakej PEMERKASA … Read more

5 Panduan Solat Sunat Aidilfitri Yang Perlu Anda Tahu

Panduan Solat Sunat Aidilfitri- Apabila tiba sahaja hari raya aidilfitri, salah satu perkara yang di tunggu-tunggu oleh umat islam ialah solat sunat aidilfitri. Namun begitu, pada tahun ini sekali lagi kita bakal menyambut aidilfitri dalam kedaan negara kita sedang mengalami penularan wabak covid-19. Disebabkan itu, Aidilfitri pada tahun ini di sambut dalam sop yang ketat di … Read more

Pengalaman seorang doktor – Terowong MRl Umpama Bayangan AZ4B KuB0R

Sebelum masuk, aku diberi penerangan oleh juru MRI mengenai proses MRI. Sebagaimana yang dah diketahui, Akan ada banyak bunyi temba kan semasa imbasan MRI. Tidak boleh banyak bergerak dan tidak boleh menelan air liur terlalu kerap terutama ketika mesin sedang melakukan tem bakan/imbasan. Sebelum aku ditolak masuk ke dalam terowong MRI, Satu penutup yang berlubang … Read more

Cikgu suruh mohon restu, ci um tangan ibubapa utk SPM, tapi pelajar ini hanya mampu

Seperti itulah yang dialami oleh seorang gadis ini yang kehilangan insan yang paling rapat dengannya, iaitu Ayah. Gadis yang dikenali sebagai Nor Syahmila bakal menghadapi peperiksaan SPM, disebabkan kerinduan terhadap ayahnya yang telah pergi ke Ramatullah, dia telah mencoretkan luahan hatinya di Fa ce bo oknya. Ikuti luahan gadis ini Ayah, mimi datang lawat ayah … Read more

Mahal la baju tu RM150, yg RM50 sudahlah!’- Isteri malu dih3rdik depan orang ramai

ika difikirkan semula pengor banan isteri selama ini, wajarkah ditolak pemintaannya dan wajarkah diperlakukan seperti itu? Mungkin juga si suami tidak mempunyai wang yang mencukupi tetapi boleh saja diberitahu dengan cara baik untuk memilih pakaian yang lebih murah dari RM150, sudah tentu isteri akan faham. Bacalah perkongsian dari Cikgu Mohd Fadli Saleh ini dengan mata … Read more

Suami Tidak Akan Dipandang Allah Diakhirat Kerana Biarkan Isteri Buat Perkara Ini

Sebagai contoh, misalan isteri anda baik, cantik, tapi dia tak mahu menutup aurat? Jadi, bererti si suami harus banyak sabar menasihati isterinya ini. Mengapa yang sibuk-sibuk suaminya, jika si isteri tidak menutup aurat? Jawapannya ada dalam firman-Nya: “Katakanlah kepada orang lelaki yang beriman, “Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kema luannya; yang demikian itu adalah … Read more

Selalu Lupa Bawa Buku Teks Walaupun Dipesan Berkali-Kali. Cikgu Tergerak Hati Untuk Check Beg Murid Dan Alangkah Terk3jutnya Dia Melihat Isi Dalamnya

ama dia Ipeng, pelajar tahun 1 Bestari, SK Karakit Banggi, Kudat Sabah. Dijaga oleh nenek setelah kema tian emaknya.. Bapanya hilang tanpa khabar berita setelah kema tian isterinya.. Ketika mengajar diminta keluar buku teks tapi Ipeng cakap dia lupa bawak.. Aku maafkan.. Esok diminta perkara yg sama dan dia cakap lupa bawak walhal sudah aku … Read more

Ada bagi pakcik ini ikan keli sambal, kemudian 2 hari lepas tu dia bawakan untuk aku

Saya perhatikan keadaan pakcik tersebut yang pakaiannya sedikit lusuh dan compang-camping dengan janggut dan rambut yang tak terurus. Saya namakan pakcik ni sebagai uncle sahaja. Saya : Yes uncle..mau nasi lemak ka? Uncle : (malu-malu menjawab) aaaa…itu nasi lemak berapa ringgit? Saya : RM1.20..uncle mau ka? (Uncle mengira duit syiling di tangan beliau satu persatu) … Read more