Ayat Kursi- Maksud Ayat Ke 255 Dalam Surah Al-Baqarah Ini

Apa yang di maksdukan dengan Ayat Kursi? ayat kursi, merupakan ayat yang ke-255 dalam Surah Al-Baqarah dan digelar ‘Penghulu Segala Ayat Al-Quran’.

Ayat Kursi

Ia merupakan ayat yang sangat sangat istimewa kerana ia mengisahkan keagungan Allah SWT serta kekuasaanNya yang tidak terbatas. Justeru itu, tidak hairanlah ayat kursi merupakan salah satu ayat al-quran yang istimewa.

Maksud Ayat Kursi Yang Wajib Anda Tahu

Kita selalu membaca ayat kursi tetapi, adakah kita tahu maksud di sebalik tersebut? Maksud Ayat Kursi adalah seperti berikut:

Ayat Kursi

Bacaan Dalam Rumi

Allahu la ilaha illa Huwa, Al-Haiyul-Qaiyum.  La ta’khuzhuhu sinatun wa la nawm, lahu ma fis-samawati wa ma fil-‘ard. Man zhal-lazhi yashfa’u ‘indahu illa bi-izhnihi. Ya’lamu ma baina aidihim wa ma khalfahum,. wa la yuhituna bi shai’im-min ‘ilmihi illa bima sha’a. Wasi’a kursiyuhus-samawati wal ard, wa la ya’uduhu hifdzhuhuma Wa Huwal ‘Aliyul-Azheem

Maksudnya:

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya.

Baca Juga: Doa Dhuha- Maksudnya Dan 3 Kelebihan Dhuha

Yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya).

Ayat Kursi

Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya.

Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya)

Jom Follow FB Page CikguZul untuk pelbagai info yang menarik.

Leave a Comment